• SrdjanSaper

  Сърджан Шапер

  Chairman I&F McCann Grupa

  • Сърджан Шапер

   Chairman I&F McCann Grupa

  • Сърджан Шапер работи в сферата на рекламата повече от 30 години. Започва кариерата си като популярна музикална звезда, след което става експерт по маркетинг и комуникации, но и успешен предприемач. Сърджан е основател на компанията I&F McCann Grupa, която е една от водещите комуникационни системи, развиваща дейност на 12 пазара в Югоизточна Европа и северните страни и в която са ангажирани повече от 600 талантливи професионалисти.

   БИЗНЕС И РЕКЛАМНА КАРИЕРА

   След края на творческата си кариера като създател и член на популярната рокендрол група „ИДОЛИ“ (IDOLI) навлиза в света на рекламата. Работи като Креативен директор, Продуцент на телевизионни реклами и Директор за агенциите Ogilvy & Mather, Saatchi & Saatchi, SM Delo, Borba, Idols & Friends. Освен всичко Сърджан Шапер е създател на множество успешни рекламни кампании. През 1997 г. подписва договор с компания McCann Worldgroup и отваря агенции в Сърбия и Македония. През следващите няколко години открива агенции McCann и в други държави. Днес Сърджан Шапер е учредител и председател на маркетинговата агенция I&F McCann Grupa, която е водеща комуникационна система в Югоизточна Европа (покрива 8 страни: Сърбия, Хърватия, Словения, Македония, Босна и Херцеговина, Албания и България) и северните държави (Швеция, Дания, Норвегия, Финландия) и дава работа на повече от 600 хора. Сърджан Шапер и I&F McCann Grupa са двата най-големи партньора на компаниите McCann Worldgroup и IPG.

   БИЗНЕС ОБЩНОСТ

   Сърджан Шапер е инициатор на многобройни проекти в областта на културата и комуникациите. Автор е на проекта за подобряване имиджа на Сърбия "La Serbie original version", започнал през ноември 2000 г. в Париж, чиято цел е да представи духа на Сърбия след политическите промени и демократизацията. Той е един от създателите на множество изключително успешни изборни кампании в Сърбия и региона. В кариерата си е бил в управителните съвети на много различни бизнес и обществени институции. Член е и на Международната рекламна асоциация (IAA), Американската Стопанска Камара (AmCham) и много други. За приноса си към развитието на маркетинга Сърджан Шапер е отличен с Награда за цялостен принос на Асоциацията по пазарни комуникации (UEPS). За активното си участие в бизнес и рекламната общност също е удостоен с няколко престижни награди. Редовен преподавател е в Университета по изкуствата в Белград, както и чест лектор на многобройни международни конференции по маркетинг и комуникации.

   Сърджан е завършил Филмова и телевизионна режисура във Факултета по драматични изкуства в Белград.

 • darko 252x379

  Дарко Лукич

  Изпълнителен директор на отдел Медийни операции в I&F McCann Grupe

  • Дарко Лукич

   Изпълнителен директор на отдел Медийни операции в I&F McCann Grupe

  • Дарко Лукич има 20 годишен стаж в рекламната индустрия. В цяла Югоизточна Европа той е познат като изключително добър медиен стратег с международен опит, който се базира на работата му както в медии, така и в маркетингови агенции.

   Кариерата си започва през 1996 г. в компанията New World Publishing Inc. в Прага, а три години по-късно се прехвърля в седалището й в Будапеща. Седем години след това, през 2005 г., Дарко става един от основателите на компанията CEE Business Media, отново в Будапеща. 

   Получава MBA диплома от UK Open University. По време на кариерата си в UM, Дарко си сътрудничи с всички ключови клиенти и така директно участва в развитието на агенция UM в целия регион.

   Дарко Лукич се отличава със своята енергичност и отдаденост на успеха и на динамичния свят на медиите. Гордее се с всички постигнати успехи от UM през последните 10 години, от излизането й на новите пазари, до завоюването на нови клиенти и въвеждането на нови услуги. 

   Дарко обича да споделя, че се чувства привилегирован и горд, от възможността да работи  с невероятния екип на агенция  UM, който е съставен от представители на всички пазари в Югоизточна Европа. Свободното си време прекарва със семейството и приятелите си. Обича театъра и операта, но е и любител на различни спортни прояви, най-вече футболни и баскетболни.  

 • katarina_kostic_final-3

  Катарина Костич

  Регионален директор на ресор развитие в медийните операции в I&F McCann Grupe

  • Катарина Костич

   Регионален директор на ресор развитие в медийните операции в I&F McCann Grupe

  • Катарина Костич е специалист по медии и комуникации, с над 15 годишен опит в тази индустрия. След придобиване на магистърска степен по Култура и Медии във факултета „Голдсмит“ към Университета в Лондон, се присъединява към Агенция UM Белград.

   От началото на медийната революция, преди петнадесет години, интересът на Катарина се засилва към  медийната и комуникационната индустрия, потребителите, интеграцията и ролята на медиите  в общия успех на брендовете и бизнеса.

   Катарина е ключов член на  new business и на стратегическия екип на агенцията, а задълбоченото й познаване на тази индустрия е неоценимо както за международните, така и за родните клиенти.

   Експерт е по комуникационни и медийни стратегии, тенденции и изследвания, като професионалните й интереси основно са насочени към растежа и непрестанното развитие на медийните услуги в рамките на I&F McCann Grupe.

   Катарина оценява високо своята способност да разпознава различните тенденции и решителността си да прави нещата по различен и по-добър начин. Разбра необходимостта за обединяване на екипите от Югоизточна Европа, за интегриране на дигитала и олайна, и заедно с това нуждата от по-мащабно интегриране с творчески тимове.

   Завършила е История на изкуството. Тя е и умел аранжор на цветя и майка на две невероятни деца, наслаждава се на всичко, което светът може да й предложи.

 • biljana-kolakovic

  Биляна Колакович

  Регионален изпълнителен директор на агенция „UM“

  • Биляна Колакович

   Регионален изпълнителен директор на агенция „UM“

  • Биляна Колакович има повече от 17 години опит в индустрията на комуникациите, а кариерата си започва като Media planer. Присъединява се към агенцията след като през 1999 г. завършва Факултета по международен мениджмънт.

   Биляна е с богат опит в анализа на медиите, закупуването на медийно пространство и оптимизирането на медийни инвестиции, стратегическото планиране, проектния мениджмънт, но най-известна е с лидерските си качества. Ръководи агенцията в процеса на трансформация от агенция за традиционно медийно планиране в интегрирана комуникационна агенция, фокусирана върху клиента, като осигури екипът на агенция „UM“ да придобие всички познания и инструменти за създаване и внедряване на занимателните истории на брендовете, видими във всички медии.

   Най-важният проект, с който е изключително горда, е разширяването на бренда „UM“ из целия адриатическо-балкански регион, както и интусиазираната работа по интегрирането на екипите на различните пазари. Един от нейните най-големи успехи е спечелването на търга за медийно планиране и закупуване на медийно пространство за компанията L’Oréal на всички пазари на адриатическо-балканския регион, където агенция „UM“ беше категоричният избор на клиента, благодарение на оптимизираната разумна оферта за консолидиране на мениджмънта на медийните дейности в региона.

   Свободното си време посвещава на семейството и приятелите, усъвършенствайки кулинарните си способности.

 • mario-lovric

  Марио Ловрич

  Изпълнителен Директор

  „UM Загреб & Любляна“

  • Марио Ловрич

   Изпълнителен Директор

   „UM Загреб & Любляна“

  • Марио притежава над 10 годишен опит в индустрията на комуникациите и става член от семейството на „UM“ през 2012 г. Съвсем естествено е влизането му в света на медийния бизнес, тъй като винаги се е впечатлявал от феномена на медиите и тяхното влияние върху съвременната култура и общество. В агенция „UM“ продължава да развива уменията си в изследването на медиите, планирането, закупуването на медийно пространство и преговарянето, придобити по време на работата му с някои от най-големите клиенти на агенцията като компаниите Vip и L’Oreal.

   Едно от най-големите му постижения е успешното заемане на водеща позиция в агенция „UM Загреб“ през 2014 г., както и консолидирането на екипа и укрепването на екипния дух. В хода на този процес агеницята запази стабилната си позиция на пазара, тъй като Марио успя да задържи основните клиенти, но и да привлече няколко нови, което помогна да продължи силното присъствие на агенция „UM“ на хърватския пазар.

   Той се чувства горд с множеството награди, които агенция „UM Загреб“ получава на местния пазар през последните няколко години, както и привилегирован, че ежедневно работи със своя опитен екип.

   Извън работа можете да го откриете на хубав рок-концерт или на баскетболен мач, където винаги е в компанията на приятелите и семейството си.

   Любимото му място е в прегръдките на двамата му синове, по възможност с поглед към залязващото слънце на плажа.

 • marijana-kovacevic

  Марияна Ковачевич

  Изпълнителен директор

  „UM София“

  • Марияна Ковачевич

   Изпълнителен директор

   „UM София“

  • Марияна притежава 11 годишен опит в комуникационната индустрия, придобит по време на работата й в агенцията в Подгорица от нейното учредяване. Завършила е Факултета по политически науки, а в агенцията придобива всеобхватни познания в областта на връзките с обществеността, медийното планиране и закупуването на медийно пространство, както и творческата работа по различни проекти за клиентите на агенцията.

   Горда е с факта, че за кратък период „UM София“ се превърна в една от водещите медийни агенции на пазара, фокусирана върху уменията, знанията и хората. Екипът, който се състои от 17 медийни експерти, осигурява портфолио с клиенти от различни категории.

   Свободното си време прекарва на екзотични пътешествия, повечето от които посвещава на опознаване на любимия си континент – Азия. Говори иврит и е голям любител на книгите.

 • nermina-masala

  Нермина Келич

  Изпълнителен директор

  „UM Сараево“

  • Нермина Келич

   Изпълнителен директор

   „UM Сараево“

  • Нермина е с 9 годишен опит. В агенциите McCann и „UM“ е от завършването на следването си по маркетинг в Икономическия факултет в Сараево.

   Нейният опит и познания по стратегическо планиране, закупуване на медийно пространтство, развитие на онлайн стратегии и мениджънт на обществени медии е резултат от усилена работа и успешно управление на проекти за много клиенти като The Coca-Cola Company, Carlsberg, Podravka и MasterCard.

   Един от ключовите проекти, успешно реализиран от Нермина, е спечелването на The Coca Cola Company за клиент в Босна през 2012 година. Оттогава е спечелила няколко световни и регионални клиенти и е осигурила на агенцията позиция на една от водещите на пазара.

   Фотографията и изобразителното изкуство са любимото й занимание през свободното време. Гордее се, че официално може да каже, че е осъществила десетгодишния си план за бъдещето, изготвен по време на следването, и се готви за следващите десет. Извън работата се наслаждава на компанията на едно малко синеоко момченце, а на работното си място на най-хубавата работа на света.

 • roza-petrovska2

  Роза Петровска

  Изпълнителен директор

  „UM Скопие“

  • Роза Петровска

   Изпълнителен директор

   „UM Скопие“

  • Роза се присъедини към агенция „UM“ през 2003 година. Като завършил инженер-технолог в агенцията получава възможност да приложи придобитите познания и умения по организация, комуникация, администрация, управление на проекти и човешки ресурси както и анализ на данни.

   През годините работи на различни длъжности в агенция „UM“, както и във всички ключови екипи и това я превърна във вдъхновяващ водач, който умее успешно да управлява проектни екипи и да въвежда иновациите в бизнеса.

   В хода на кариерата си в агенция „UM“ придоби важна роля благодарение на свежия си и иновативен начин на мислене, с който подкрепя обучението на работещите, както и благодарение на иновативния подход към включването на потребителите и издигане на удовлетвореността на клиентите на по-високо равнище.

   Роза беше част от екипа, който спечели първия “Златен лъв” за Македония на авторитетния световен рекламен фестивал “Cannes Lions” в Кан през 2009 година за кампанията за повишаване на съзнанието за рака на тестисите “Check them!”(Провери ги).

   Роза обожава пътешествията, природата, архитектурата и пейзажната фотография, както и новите приятелства. Години наред се отдава с удоволствие на любителския театър, музиката и писането.

 • www.djordjezivaljevic.com

  Владимир Драганич

  Изпълнителен Директор

  „UM Подгорица“

  • Владимир Драганич

   Изпълнителен Директор

   „UM Подгорица“

  • Владимир има 9-годишен опит в работата на медийна агенция UM и премина от планиращ разработка до Media Planner до лидер на медийни екипи и работи по почти всички големи проекти, водещ терен процес, разработване на медийни стратегии и работа с клиенти на агенцията

   Той е много горд със своя екип и ценностите, които са изградили заедно и на които почива UM Подгорица днес.

   Тя обръща голямо внимание на наставничеството и непрекъснатото развитие на експертните познания и условията на труд, което води до стабилна позиция на агенцията на пазара, постоянно подобряване на бизнеса и агенцията и клиентите, както и репутацията на UM като желан работодател.

   Любител е на спорта и филмите, а в свободното си време се занимава с бокс.

 • suela

  Суела Щила

  Изпълнителен директор

  „McCann Тирана“

  • Суела Щила

   Изпълнителен директор

   „McCann Тирана“

  • Суела представлява семейството на McCann от неговото учредяване в Албания. Преди 8 години започва работа като Изпълнителен Директор на агенцията и изгражда около себе си екип, който днес е известен като „McCann Тирана“. В резултат от нейната работа и отдаденост днес агенцията се намира сред десетте най-добри в Албания и е пример за компания, която задава стандарти, както и морални принципи за професионализъм в работата.

   Биографията на Суела съдържа над 13 години опит в комуникационната индустрия и работа с международни и местни клиенти като: The Coca – Cola Company, Albtelecom, MasterCard, L’Oreal, Trans Adriatic Pipeline, Intesa Sanpaolo Bank и т.н.

   Нейната роля и визия са на централно място в мениджмънта и администрацията на стратегическата позиция на агенцията, развитието и бизнес новостите.

   Съвършена е в стратегическото и аналитичното мислене. Освен това притежава отлични способности на преговарящ и комуникатор, будистко търпение и смирение, както и остро око за детайлите.

   Основното й хоби са книгите за йога и за планиране и печелене на нови клиенти:-)