Кампания на UM Sofia беше отличена на платформата „Facebook for Business“

Picture1

Рекламна кампания, създадена от UM Sofia  за La Roche-Posay Effaclar Serum, беше представена на платформата „Facebook for Business“ като success story, пример за успешна кампания в социалните мрежи.  

Целта на кампанията е да популяризира марката и да насърчи покупката на Effaclar, новия серум на La Roche-Posay, сред потребители с кожа, склонна към несъвършенства.  

Резултатите от проучване на целевата група  (жени на възраст 20-40) ясно показват, че аудиторията прекарва значителна част от онлайн времето си във Facebook и Instagram. 

Подробности за създаването и фазите на кампанията сподели Димитър Тренчев, специалист дигитална реклама в UM Sofia, водещ проекта: 

„Лансирането на нов продукт по време на световна пандемия е предизвикателство, но се радвам, че имах възможността съм част от дебюта на Effaclar Serum в България. Серията продукти за кожа, склонна към несъвършенства, е важна част от портфолиото на клиента, затова беше важно да се насочим към потенциалните потребители и да ги запознаем с новия продукт. Инструментите и решенията на Facebook помогнаха да достигнем до аудиторията по стратегически начин с прецизна оптимизация на бюджета. Високите резултати от кампанията ясно показват, че La Roche-Posay продължава да е предпочитан избор на потребителите с кожа, склонна към несъвършенства. Facebook остава основен комуникационен канал в нашия медиен микс.  

Планът за комуникация в социалните мрежи беше разделен на две фази: първа фаза Запознаване/Проучване и втора фаза Обмисляне/Покупка.  

За първата фаза избрахме подходящи формати като кратки видеореклами, статични изображения с предимствата на продукта, както и образователни статии на тема „Акне в зряла възраст“. Използването на комбинация от цели „обхват“ и „трафик“ гарантира, че ще достигнем до голям дял от основната аудитория, без това да е за сметка на посещенията на уебсайта. В същото време си партнирахме с Httpool България и проведохме Brand Lift Study, за да разберем по-добре въздействието на рекламите във Facebook върху аудиторията на La Roche-Posay. Едновременно с това следяхме дали гамата на Effaclar остава в центъра на вниманието в сравнение с конкурентни марки на пазара. Резултатите от първата фаза бяха 84% обхват на избраната целева група, над 20,000 посещения на продуктовата страница и статии, 7,2 пункта увеличение на ефективността на рекламите, 4,5 пункта повишаване разпознаваемостта на марката сред избраната аудитория. 

При втората фаза Обмисляне/Покупка заложихме на персонализирани аудитории, за да достигнем до всички, които са видели рекламите, статии на Effaclar или са посетили продуктовата страница, както и на lookalike аудитория, за да насочваме хора с подобно поведение. Съсредоточихме се върху целта „трафик“ и чрез директни съобщения и CTA „Купете сега“, успяхме да предизвикаме желание за покупка. В резултат генерирахме над 11,000 посещения към сайтовете на аптеки-партньори, 14% увеличение на продажбите на Effaclar в сравнение с 2019г. и 30% увеличение на стойността на покупката. 

Благодарение на нашите задълбочени познания по стратегическо мислене в двете посоки (както за клиента, така и за потребителите) успяваме да покрием и надскочим очакванията и резултатите на клиенти като L’Oréal.“

Всичко за кампанията можете да прочете тук: https://bit.ly/3iWBY8o