„UM“ публикува резултатите от проучването Wave9!

 Wave9-home

Wave 9: The Meaning of Moments represents the behavior of active internet users based on 60 billion user interactions, in a survey of 52.000 people in 78 countries around the world

 Глобалната агенционна мрежа „UM“ за девети път публикува годишните резултати от прочуването на навиците на потребителите на публични медии – Wave. Проучването отправя ясно послание: вниманието на потребителите е все по-краткотрайно и за всички, които работят в комуникационната индустрия и рекламата е от жизнено значение да разберат кои са моментите от живота, в които брендът може да бъде релевантен за потребителите и кои са емоционалните потребности на потребителите именно в този момент. В противен случай няма да установят по-задълбочено отношение с тях.

Покривайки извадка от над 52000 анкетирани в 78 страни по света, изследването Wave 9: Значение на моментите, се базира върху десетгодишно глобално проследяване на потребителите на обществени медии. Wave, чието начало е през 2006 г., днес представлява най-голямото и най-дълго такова проучване. Тази година проучването представя поведението на онлайн потребителите, които са реализирали цели 60 милиарда потребителски интеракции. Wave 9 идентифицира стотици моменти в живота на хората, в които брендовете от различни категории имат възможност да станат релевантни, от семейните до професионалните, от ежедневните до специалните случаи. В рамките на всеки момент данните изследват 20 емоционални състояния на потребителите, предоставяйки по този начин неприкосновена широчина и дълбочина за справка относно публиката, както и подробно описание за маркетьорите как да отправят послания и чрез кои медии и канали.

“Днешното повсеместно присъствие на социалните медии и на мобилни устройства ни дава неизброими възможности за установяване на комуникация, но значимите моменти са тези, които свързват брендовете с техните потребители по емоционално релевантен начин”, заявява Глен Паркър, директор в агенция „UM“ за научния маркетинг за Европа и Близкия изток, и автор на проучването Wave 9, като уточнява: “За да сме на точното място в точния момент, трябва да се върнем към основите и да разберем “кой” и “как”, но и онова, което е най-важно – “защо”. Именно тази възможност ни дава Wave 9.”

Ключовата информация, която проучването предоставя, е, че днешните очаквания на потребителите от брендовете са на най-високото възможно равнище в сравнение с когато и да било. Според тазгодишния доклад 85% от потребителите на световно равнище използва инстантните съобщения, за да са в контакт със семейството и приателите си във всеки момент. Срещу това очакват да получат отговор, почти веднага. Тази спешност води към успех брендове, които помагат на потребителите да живеят в момента, като например Uber и Lyft, Deliveroo и JustEat доставчиците на храна; бързия достъп до съдържание чрез платформите Netflix и Spotify; както и бързите доставки с Amazon Prime. Проучвайки какви взаимоотношения желаят да имат потребителите с брендовете, Wave 9 показва, че желанието за съдържание, което си струва да се сподели, е повишено с 15% на глобално равнище, а желанието за достъп до последните новости за продукитте е спаднало с 13%.

В страните от Югоизточна Европа, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Македония и Сърбия ключовите данни разкриват, че в търговията на дребно например не всички „шопинг“ моменти са еднакви. Wave 9 показва, че чувствата и нуждите на потребителите при покупката на продукти са твърде различни в зависимост от контекста.

Например при търсене на нови продукти в интернет потребителите изпитват положителни емоции – като “очакването” е водещото чувство в Сърбия (18%) , а “заинтересоваността” е най-силното усещане в този момент за потребителите в България (35%), Босна (29%), Хърватия (20%) и Македония (27%). В БиХ (21%), България (22%), Македония (18%) и Сърбия (17%) в този момент най-силна е нуждата да се “научи нещо ново”, а в Хърватия необходимостта да се “остане в течение на нещата” (20%) е първична, докато се търси нов продукт.

Когато тези потребители тръгнат на неделни покупки, водещата емоция е “скука” в БиХ (24%) и “отпуснатост” в България (15%), Хърватия (20%), Македония (30%) и Сърбия (27%) – което е твърде различно емотивно състояние, от което брендовете трябва да се възползват. Най-голямата им нужда в този момент е да “останат в течение на нещата” (в Хърватия, Сърбия и БиХ) или “да се забавляват” (в България и Македония). Тези потребности най-добре се удовлетворяват чрез каналите на социалните медии, в които почти 60% от потребителите из целия региона миждат като медии, които служат за това да “останеш в течение на нещата” или да се “позабавляваш“.

„С развитието на социалните медии и заемането на централна позиция сред съвременните медии е важно брендовете да разберат наистина точните моменти и платформи, както и кога и по какъв начин потребителите желаят да бъдат ангажирани”, счита Биляна Колакович, регионален директор в агениця „UM“ като добавя: „Данните, събрани с помощта на проучването Wave 9, предоставят база, която трябва да бъде гориво за креативността при създаването на моменти, които действително са съществени за хората в социалните медии, като така спонтанно и успешно ще въведем брендовете на нашите клиенти в живота на потребителите“.

Всички резултати от глобалното проучване Wave за страните от Югоизточна Европа: Сърбия, България, Босна и Херцеговина, Македония и Сърбия ще бъдат публикувани скоро.